Osobni brend | Portreti
Sofia Almeida Bernardo

Hej, Sanda, mogu li dobiti i RAW fotografije nakon fotografiranja? – upitala me Sofia naokon što sam joj rekla da ne znam postaviti granicu prema svojim klijetima i da se mučim kako to iskomunicirati.

Sofia je jedna vrlo zabavna osoba, pričljive i vesele osobnosti. Njezine komunikacijske vještine upravo su njezin najjači adut. Ona je komunikacijski streteg i trenerica.. Kroz svoj bizniz SAB Comunicar pomaže pojedincima širiti svoje ideje i projekte, promiče poduzetništvo i individualni talent, te provodi savjetovanje o komunikaciji baš kao što je to provela i sa mnom,

Upoznale smo se tijekom co-living i co-working iskustva u Šanjolskoj gdje smo u sklopu the Break fellowship programa boravile mjesec dana s još 16 poduzetnih žena.

Trening komunikacijskih vještina s njom je bio nezaboravan. Osim što pažljivo sluša, tu je i kada ne znaš što reći. Tako sam ja, na njezino pitanje s vrha ovog teksta, jednostavno zanijemila. Objašnjavala sam joj da zbilja ne znam što reći, kako to reći i zašto to reći, na kraju krajeva. Kroz nekoliko pitanja došle smo do odgovora. Sada kada je i ona imala razlog zašto moji klijenti ne mogu dobiti RAW fotografije, pomogla je i meni osvijestiti to i verbalizirati. Pronašle smo simpatičan primjer koji i danas koristim kada nekome trebam dodatno, slikovito pojasniti svoje granice, a da sam pritom nježna i pristojna. To je bila jedna od raznih tema koje smo prošle i od srca sam joj zahvalna.

Moja želja tijekom boravka u Španjolskoj bila je stvoriti što više novih projekata kada je u pitanju fotografiranje za osobni brend, a Sofia je taman tada trebala nove fotografije za svoj brend.

Jedno popodne smo na terasi našeg sunčanog co-workinga prošle kroz nekoliko ključnih pitanja koja uvijek postavljam prilikom planiranja. Ono što me oduševilo je to da je Sofia željela dobiti fotografije sebe upravo onakve kakva je uživo. Nadala se fotografiranju bez poziranja i umjetnih osmijeha, što je upravo ono što ja radim. Htjela je pokazati sebe u svim ulogama kroz biznis – kao menađžer, kao asistentica, kao trenerica, kao direktorica, te s raznim emocijama iza toga – vesela, otkačena, smiješna, samouvjerena, fokusirana, otvorena i zabavna. A po fotkama koje smo stvorile mogu potvrditi da je to na fotkama upravo ona i da je takva u stvarnosti. Uspješno smo zabilježile njezin karakter kroz poslovne lifetyle portrete koji prate namjeru korištenja fotografija na online platformama i web stranici.

Ona sada svojim fotografijama komunicira baš onako kako nas trenira da koristimo svoje riječi i da se smisleno izrazimo.

Capturing passion with my camera

portfolio